Juf Vera

Vera's stijl

Door de jaren heen heb ik leerlingen gehad in alle soorten en maten. Iedereen leert op een andere manier en vindt andere dingen moeilijk of makkelijk. Ik vind het een sport om daarop in te spelen en lessen vorm te geven die goed aansluiten bij het publiek. Daarom werk ik graag één op één of in kleine groepen, zodat ik me echt in de leerlingen kan verdiepen. Zodra de basis van de Franse taal gelegd is, wordt Frans de voertaal tijdens de les. Daarbij probeer ik een goed evenwicht te vinden tussen corrigeren en aanmoedigen om te praten en fouten te durven maken. Ik vind het heel belangrijk dat er tijdens mijn lessen een ontspannen sfeer heerst waarbinnen de Franse taal met plezier beoefend wordt.

 

Les via Skype

Skype is een uitkomst voor de Franse les als de leerling zich de reistijd wil besparen. Met één druk op de knop zit je tegenover elkaar en kan de les beginnen. Als ik lesgeef via Skype richt ik me vooral op de conversatie. Het chatscherm gebruik ik als schoolbord. Zo kan ik laten zien hoe je iets schrijft. Als de leerling behoefte heeft aan oefening in schrijven en grammatica, stuur ik huiswerk per mail.

 

Bijles

Een leerling aan de middelbare school die komt voor bijles heeft een andere motivatie dan een (volwassen) cursist. Wanneer ik bijles geef, concentreer ik me echt op de stof die de leerling moet  begrijpen en beheersen om een goed cijfer te halen. Ik onderzoek wat de zwakke en sterke punten van de leerling zijn en welke aanpak daar het best bij past. Vaak merk ik dat de aandacht en de tijd die we samen wijden aan het vak Frans, maken dat de leerling het plezier in het leren van deze taal weer terugkrijgt. Wanneer de leerling door heeft dat Frans eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is, is mijn dag weer goed!

 

Cursus in Frankrijk

De beste plek om Frans te leren is natuurlijk... in Frankrijk! En de mooiste plek is misschien wel La Bouysse: een eeuwenoude boerenhoeve aan de rivier de Tarn verscholen tussen de groene heuvels en bossen van het Parc Regional Naturel des Grands Causses in het zuiden van Frankrijk. Een aantal jaren gaf ik daar een verdiepende cursus Frans van een week. Het komende jaar besteed ik aan andere dingen, maar het zou zo maar kunnen dat ik weer een cursus ga geven en dan lees je dat hier. Ook al vertrekt Franse Lente dit jaar niet naar Frankrijk, aarzel niet om je onder te dompelen in de Franse taal en cultuur als je de kans krijgt. Ik kan het iedereen aanraden!

 

Vera's materiaal

Ik zorg voor afwisseling met behulp van filmpjes, liedjes, gedichten, krantenartikelen en spelletjes om de Franse taal van verschillende kanten te belichten. Ook heb ik allerlei materiaal ontwikkeld om de Franse conversatie te voeden. Aan de hand van vragen, plaatjes, woorden en raadspelletjes ontstaan bevlogen gesprekken en wordt je creativiteit geprikkeld om - ondanks een beperkte Franse woordenschat - toch te zeggen wat je wilt zeggen. En daar gaat het om! 

Ik kan mijn lessen afstemmen op de doelgroep: vakantiegangers, literatuurliefhebbers, mensen die in Frankrijk willen gaan wonen en werken, kinderen, medewerkers van bedrijven die handelscontacten hebben in Franstalige landen... ik verdiep me graag in de materie!

Ik maak gebruik van lesboeken die ik gebruik als kapstok en leidraad. Methoden die ik gebruik zijn:

  • Express, Hachette
  • Le nouveau taxi !, Hachette
  • Perspectives, Intertaal
  • Rond-Point, Maison des Langues
  • C’est bien ça, Noordhoff
  • Carte Orange, ThiemeMeulenhoff
  • Objectif Express, Hachette
  • Pour parler affaires, Intertaal
  • Franse cursus, Sitas
  • Frans, tu comprends? Scriptum